CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

30. 8. 2011

Interview s Christine Seifert, autorkou knihy The Predicteds

V nie tak dávnej dobe prilákal moju pozornosť dystopický román The Predicteds, debut autorky Christine Seifert. Christy bola taká milá, že súhlasila s interview, historicky prvým na tomto blogu. V tomto príspevku je môj preklad našej komunikácie, ktorý sa hádam niekomu zíde. Originálny príspevok v angličtine by mal naskočiť hneď po tomto.
Christy aj ja by sme boli radi, keby ste po prečítaní zanechali komentár, napríklad aj o tom, či máte svoje obľúbené miesto na čítanie a kde to je? J

The Predicteds - Christine Seifert (GR)

Daphne je v meste nová a má problémy zapadnúť. Aspoňže má Jesse... tak trochu. On chce byť viac ako "len priatelia", ale je tu niečo týkajúce sa jeho minulosti, čo jej nehovorí. Niečo nebezpečné. Keď je študentka brutálne napadnutá, polícia sa pre vyriešenie prípadu obráti na PROFILE, nový program, ktorý vie predpovedať pravdepodobnosť užívania drog, tehotenstva a násilného správania. Ako hon na čarodejnice pokračuje, Daphne je nútená vyriešiť jej city k Jesse - a čo bude robiť keď sa z jej prvej lásky vykľuje vrah.

A konečne sa dostávame k samotnému interview. J

Vitaj na blogu Leafy Books, som veľmi rada, že mám možnosť robiť s tebou interview. Prosím povedz nám niečo málo o sebe, Christy.


Ďakujem. Je mi potešením byť tu. Som vášnivý čitateľ, ktorý je nadšením bez seba z pripravovaného vydania The Predicteds. V mojom "druhom živote" som vysokoškolská profesorka, ktorá učí písanie a rétoriku. Písanie je pre mňa druh úniku z reálneho života.

Aká bola tvoja inšpirácia k napísaniu The Predicteds?

Pár rokov dozadu sme mali v nákupnom stredisku tragickú streľbu (v Salt Lake City, Utah), a to ma viedlo k rovnakým otázkam aké sa pýtame vždy, keď teenager spraví niečo také strašné: Prečo? A mohli sme to zastaviť? Ak by sme mohli zastaviť tieto hrozné zločiny izolovaním tých, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou vykonajú niečo také, čo by sa stalo? Odtiaľto vyrástol príbeh.

Ako dlhý čas ti zabralo písanie The Predicteds?

Som veľmi rýchly spisovateľ hrubých verzií. Keď je leto a ja neučím, viem napísať draft v priebehu pár mesiacov. Ale som pomalý editor. Zabralo asi rok kým som dala The Predicteds do finálnej podoby. Možno viac.

Máš niečo spoločné s hlavnou postavou knihy, Daphne?

Daphne je coolovejšia ako som ja. A radšej vytŕča z davu ako ja. Ja rada splyniem s pozadím. Zrejme je tiež viac zábavnejšia a kritickejšia ako som ja. Ale pamätám si aké to je cítiť sa ako outsider a mať pocit že nikam nepatrím. Rovnako zdieľam jej túžbu veriť, že ľudia sa môžu zmeniť.

Ako hodnotíš obálku The Predicteds? Myslíš si, že krásna obálka je dôležitá pre knihu a jej autora?

Milujem cover svojej knihy! Myslím si, že grafický team zo Sourcebooks vykonal fantastickú prácu. A prišli s tou obálkou bez môjho podnetu, bola som prešťastná že dokonali zachytili podstatu knihy. Myslím si, že obálky sú veľmi dôležité. Viem, že je oveľa pravdepodobnejšie, že si skôr prečítam knihu s úžasnou obálkou, dokonca aj keď čítam knihu na Kindli alebo mojom iPade. Nie som umelecky nadaná, takže som obzvlášť očarená skvelou grafikou a prekrásnym umením. Reprezentuje to niečo, čo by som nemohla robiť ani za milión rokov.

Máš obľúbené miesto pre písanie alebo nejaký špeciálny rituál?

Mám domácu kanceláriu, ktorá je úplne predurčená pre písanie (a moju ostatnú prácu). Ale nezačínam tam. Keď robím hrubú verziu, najprv píšem ručne do notesu. Ak je vonku príjemne, rada píšem na terase. Ak je chladno, schúlim sa so šálkou kávy na gauč a pritom píšem koncept kapitoly. Zvyčajne píšem prvý len dialóg. Akonáhle je to na papieri, vrátim sa späť a obrátim konverzácie do scén. To už zvyčajne robím na svojom počítači. V kancelárii trávim dlhé hodiny!

A máš svoje obľúbené miesto na čítanie?

Čítanie je moja obľúbená činnosť, ktorú dokážem vykonávať skoro všade: vo vani, posteli, čakajúc v rade na poštu, pred hodinami ktoré učím, vo vlaku, kdekoľvek. Keď si sadnem na dobré dlhé čítanie, nič neprekoná moju terasu. Rada počúvam vtáky na krmítkach a cítim vánok ako otáčam strany. Keď je vonku príliš horúco alebo zima, presťahujem sa do obývačky, kde mám veľmi pohodlné kreslo a dobré svetlo. Veľmi rada by som sa dozvedala, kde čítajú ostatní čitatelia.

Uprednostňuješ tlačené kópie kníh alebo ebooky?

Mám rada oboje. Mám rada ebooky pre ľahkosť ich prepravy. Je oveľa ľahšie cestovať s Kindle, než s hromádkou kníh. Tiež mám rada ebooky zatiaľ čo si fénujem vlasy (viem čítať bez rúk!) alebo jem (vidíte? Skutočne čítam pri všetkých príležitostiach.) Ale stále mám rada tlačené knihy. V ich fyzickej prítomnosti je niečo, čo ma robí šťastnou.

Aká je tvoja obľúbená love story?

Nič neprekoná dobrú love story, obzvlášť keď je súčasťou kniha/film/TV show, ktorý tiež dostala zaujímavý predpoklad. Milovala som vzťah medzi Buffy a Angel v prvých sériách Buffy, premožiteľka upírov. Romániky Sookie Stackhouse (obzvlášť s Billom) sú skvelé v knihe a seriáli Pravá krv. Ako mnoho čitateľov, myslím si, že Pýcha a Predsudok má niekoľko skvelých romantických scén. (To isté platí pre Bridget Jones a jej zábavný ľúbostný vzťah s Markom Darcy.) Čo sa týka YA, myslím si, že nič nie je viac romantickejšie ako Katniss a Peeta v Hrách o život. Omdlievam zakaždým, keď pomyslím na Peetu, dávajúceho Katniss spálený chlieb.

A moja posledná otázka, na čo sa môžme v súvislosti s tvojím písaním tešiť do budúcnosti?

Práve pracujem na ďalšej knihe o dievčati, ktorej rodina vlastí spoločnosť, ktorá poskytuje falošné "dobrodružstvá" pre znudených bohatých ľudí. Hrdinka románu bude zapletená do únosu, ktorý môže, ale nemusí byť zorganizovaný. Charakter príbehu je niečo ako dobrodružný/mysteriózny/romantický.

To vyzerá skutočne sľubne! Ďakujem Christy za zodpovedanie mojich otázok. Veľmi sa teším na čítanie a recenzovanie tvojej knihy (kníh).

Ďakujem. A vďaka za tvoj blog. Milujem čítanie recenzií a vypočutie si, čo si čitatelia myslia o všetkých tých skvelých knihách. Prajem všetkým tvojim čitateľom veľa pohodlných kresiel a voľného času na čítanie.

Viac toho voľného času by nebolo na škodu. ;) Som nesmierne rada, že som mala možnosť robiť interview s Christy, pretože je to skutočne úžasná osoba. Neviem sa dočkať čítania jej knihy, na ktorú vám dúfam prinesiem aj recenziu. The Predicteds vychádza 1. septembra 2011.


Stalk Christine Website Blog Facebook fan page Goodreds

2 komentárov:

missviolet

tak na the predicteds sa nehorazne tesim, uz dlhsie ju mam v hladaciku :D velmi sa mi paci storyline a ta obalka... aaach :DDD
bohuzial, ja nemam prave najpohodlnejsie miesta na citanie - v posteli, ktora sa mi stale za chrbtom odsuva, takze ma paradne boli chrbat :/
kazdopadne, neviem sa dockat teto knihy :D

Evk

Velmi pěkný rozhovor. Autorka sympaťačka.

Zverejnenie komentára