CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

26. 9. 2011

I went to London alebo článok o mojej ceste


Ako som už písala v záhlaví stránky a ako mnohí z vás už vedia, dôvodom septembrovej nečinnosti na blogu bola moja návšteva hlavného mesta Anglicka, Londýna. Tých pár dní strávených v tomto nepretržite žijúcom veľkomeste bolo pre mňa úžasným zážitkom a neviem sa dočkať, kedy sa sem budem môcť znova vrátiť.

Londýn = červené telefónne búdky a double-decker-y
Asi každý človek si pri myšlienke na Londýn predstaví červené telefónne búdky a double-decker-y, dvojposchodové autobusy, ktoré tu premávajú neustále. Z tohto dôvodu je takmer nemožné zostať uviaznutý niekde v Londýne, nakoľko si na každom rohu môžete zavolať taxík alebo naskočiť na autobus, prípadne metro. Londýn bol z môjho pohľadu taktiež veľmi dobre označený, na ulici sa nachádzali tabule s mapkami, ktoré boli prehľadné a aj vďaka nim sa mi vždy podarilo nájsť to, čo som hľadala.


Londýn = preplnené chodníky a obchody
Predstavte si veľmi veľké množstvo ľudí, cez ktorých sa musíte predierať na uliciach, prechodoch aj v obchodoch. Nepodarilo sa mi rozlúštiť, po ktorej strane chodníka chodiť, nakoľko tam všetci išli, ako sa im zachcelo. Rady do skúšobných kabínok v obchodoch s oblečením boli riadne dlhé, pri pokladniach to už však išlo rýchlejšie. Napriek tomu, že pre malomeštiačku ako som napríklad aj ja, to môže znieť hrozivo, ja som si Londýn aj so všetkými tými ľuďmi užívala. Stretla som sa tu s nesmiernom ochotou a slušnosťou. Predavači sa na mňa usmievali a boli schopní skákať hore-dolu pre jedinú moju požiadavku. Mnohí okoloidúci sa mi ospravedlňovali len za to, že do mňa takmer nebadateľne drgli. Som si vedomá, že niektorí môžu v tomto bode so mnou nesúhlasiť, ale ja osobne som sa v Anglicku stretla len s milým správaním, čo na mňa neskutočne zapôsobilo.

Londýn = Cornish pasties
Samozrejme som si nenechala ujsť ani Cornish pasties, typické anglické slané pečivo, ktoré sa tu dalo kúpiť na každom rohu. Cesto, ktoré mi pripomínalo lístkové, bolo naplnené rôznymi ingredienciami ako napríklad rajčinami, syrom či hubami a tento celok bol súčasťou takmer každého môjho obedu. Už len pri písaní sa mi zbiehajú slinky a určite sa pokúsim vyrobiť svoje vlastné Cornish pasties.

Londýn = tiché zelené parky
Parky sú miestami, ktoré by ste si pri návšteve Londýna určite nemali nechať ujsť. Sú krásne udržiavané, nádherne zelené a sú oázou pokoja v strede veľkomesta. Akonáhle vstúpite z rušnej ulice do jedného z londýnskych parkov, je to akoby ste sa premiestnili na úplne iné miesto. Rovnako na mňa urobilo dojem množstvo bežcov, ktorí tu behali nielen po parkoch, ale zopár aj po rušnej hlavnej ulici, povedľa áut. Také niečo by ste na Slovensku asi nezažili.

Londýn = nádherná architektúra
Ďalej ma v Londýne zaujali aj ich nádherné domčeky či architektúra celkovo. No nepovedali by ste si pri pohľade na tento obrázok; "tu by som chcela bývať!"? Ja by som sa tam nasťahovala hneď. A keď už som bola tak ďaleko od mojej rodnej zeme, nenechala som si ujsť ani prekrásne univerzitné mestečko Oxford, ktoré je plné takýchto stavieb a úžasnej atmosféry.

Londýn = čarovný nočný London Eye
A čo na mňa zapôsobilo najviac? Z celého Anglicka bolo najkrajšie zažiť nočný Londýn a nastúpiť na rozsvietený London Eye. Celé to vo mne zanechalo neopísateľné pocity. To treba zažiť. 

Londýn = veľké kníhkupectvá
A čo by som to bola za knihofila keby som na anglicky hovoriacom mieste nenavštívila kníhkupectvo. Dokopy som ich prešla (myslím) šesť, z čoho väčšinu tvorili kníhkupectvá siete Waterstone´s, ktorých tu bolo neúrekom a jedno bolo kníhkupectvo Blackwell´s. Milý personál, veľmi veľké priestory (každé kníhkupectvo malo tri a viac poschodí), regále a regále anglických kníh a výhodné akcie boli veci, ktoré ma očarili. Hlavne tie akcie. ;D V každom kníhkupectve, ktoré som navštívila boli zľavy či ponuka "kúp 3, zaplatíš za 2". V jednom menšom kníhkupectvo-papiernictve bola dokonca taká výhodná ponuka, pri ktorej ste si mohli vybrať ľubovoľné 3 knihy a zaplatili ste len 5 libier. Čo ma milo prekvapilo bolo aj to, že medzi akciovými knihami sa nachádzali aj čerstvo vydané tituly ako napríklad Bloodlines či Hunting Lila alebo napríklad aj to, že medzi návštevníkmi kníhkupectva bolo niekedy viac osôb mužského pohlavie než opačne. Napriek všetkému pozitívnemu, dve veci ma mierne sklamali. Mierna chaotickosť v organizácii a zoradení kníh, aj keď možno oni sa v tom divnom spôsobe vyznajú. A to druhé to bolo nedostatok hardbackov. Väčšinu obsahu anglického kníhkupectva tvorili paperbacky. Tieto dve malé chybičky sa však dajú ľahko zabudnúť pri pohľade na také neskutočne veľké množstvo kníh pohromade.

A čo som si teda z Anglicka odniesla (mimo čarovných zážitkov, nejakého oblečenia a malých suvenírov)?


Across the Universe by Beth Revis (GR)
Anna Dressed in Blood by Kendare Blake (GR)
City of Fallen Angels by Cassandra Clare (GR
Clockwork Angel by Cassandra Clare (GR)
Abandon by Meg Cabot (GR)
Starcrossed by Josephine Angelini (GR)


Forgotten by Cat Patrick (GR)
Die For Me by Amy Plum (GR)
Heist Society by Ally Carter (GR)
Hunting Lila by Sarah Alderson (GR)
Bloodlines by Richelle Mead (GR)
Blood Bound by Rachel Vincent (GR)
Gathering by Kelley Armstrong (GR)
Stray by Rachel Vincent (GR)

Slušná nádielka kníh, čo poviete? ;) Našťastie väčšina bola kúpená v akcii "3 for 2", takže som na tom neminula celý majland. Som rada, že som si každú z uvedených kníh zaobstarala a veľmi sa teším na ich čítanie.


Myslím, že ešte dlho by som mohla básniť o Londýne či celom Anglicku. V každom prípade vám odporúčam túto krajinu navštíviť, pre mňa to bol jedinečný zážitok.

5 komentárov:

Vendula

Úplně mi při těch fotkách knih vyhrkla slzička. :D.. Strašně moc bych chtěla do Anglie.. :))

annejude

Páni, to ses tedy skutečně měla:)
Do Anglie se už chci roky podívat, tak se mi to konečně na jaře podaří - no teď už rozhodně vím, ke komu skočím pro tipy:D

missviolet

jejj, krasne si sa mala ako vidim :) ja som v anglicku bola pred rokom ale len na 3 dni a popri pamiatkach som so svojou turistickou skupinou skor utekala nez pozerala, co ma teda mrzelo ale co uz.... raz sa tam vratim a pozriem si to v klude :D veris tomu ze som sa ani len do toho knihkupectva vobec nedostala??! no ts :D
londyn veru ma svoje caro :)

roro

awsome,nevr been 2 london:(

Anonymný

mojím snom je raz ísť do londýna a aj sa tam nasťahovať..je to nádherné miesto :)

Zverejnenie komentára