CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

12. 6. 2011

(RC) Recenzia: Kacír - S. J. Parrisová

Názov knihy: Kacír
Autorka: S. J. Parrisová
Vydavateľstvo: Ikar, 2011

Túto knihu si môžete objednať aj v internetovom kníhkupectve Gorila na tomto mieste
Oficiálna anotácia: 
Anglicko, rok 1583. Krajina sa zmieta strachom a podozrievavosťou, zároveň je však bezpečným úkrytom pre mnícha na úteku. Giordano Bruno, ktorý hlása prevratné astronomické učenie, uteká pred inkvizíciou pod ochranné krídla Alžbety I. a spriatelí sa s Francisom Walsinghamom, hlavným prenasledovateľom a zaprisahaným nepriateľom katolíckych buričov.
Bruna s tajnou úlohou vysielajú na Oxfordskú univerzitu, do hniezda katolíckeho odboja, kde chce nájsť staroveký rukopis, v ktorom sú obsiahnuté mocné tajomstvá, schopné zničiť kresťanstvo.

Čoskoro ho zatiahnu do intríg akademických kruhov a krážov prekrásnej mladej ženy. Pokojným životom na fakulte však otrasie séria surových, premyslených vrážd, ktoré obviňujú obete z kacírskych myšlienok. V honbe za neúprosným vrahom Bruno v temných uličkách Oxfordu pochopí, že ani múdry človek niekedy nevie rozlíšiť pravdu od lži. Niektorí sú však pre ňu ochotní aj zabiť...

Moja recenzia:

Kacír je názov historickej napínavej knihy od spisovateľky S. J. Parrisovej, ktorá prichádza na slovenský trh 14.6.2011 a zároveň pomenovanie, ktoré si vyslúžila hlavná postava Fillipo Bruno. Príbeh sa začína na nie príliš dôstojnom mieste – na záchode, kde mladý Giordano – to bolo meno, ktoré musel prijať pri vstupe do kláštora, kde vyrastal od svojho detstva – čítal zakázané spisy Erazma Rotterdamského. Aby sa vyhol vyšetrovaniu inkvizíciou, utečie z kláštora a tým si vyslúži hanlivé označenie odpadlíka od kresťanskej viery –  kacír.

Bruno je nútený utekať z miesta na miesto, hneď ako mu začne minulosť dýchať na päty. Skrývajúc sa pred talianskou inkvizíciou, vo Francúzsku si získa náklonnosť kráľa Henricha a aj za jeho podpory odíde do Anglicka, kde nenájde len svojho starého priateľa Philipa Sidneyho, ale neskôr aj pavučinu lží, pretvárky, vrážd.

Do Anglicka prichádza hľadať zakázanú knihu Herma Trismegista, ktorá by mala odkryť pravdu o Bohu a vesmíre. Giordano sa dostáva na Oxford, na ktorom nik nie je tým, za koho sa vydáva. Tu má za úlohu nielen byť oponentom dekana Underhilla v debate, ale na príkaz prívrženca kráľovny Walsinghama má odkaliť v akademických kruhoch zradcov a prívržencov pápeža.

Giordano Bruno sa zamotáva do spleti tajnej spoločnosti katolíkov a záhadných vrážd.

Autorka S. J. Parrisová vykreslila historické pozadie príbehu veľmi pekne, takže máte pocit ako by ste skutočne boli v stredovekom Anglicku. Myslím, že u čitateľa nehrozí strata záujmu o príbeh, nakoľko kniha je písaná veľmi pútavo, s patričnou dávkou napätia a hlavne zrozumiteľným, sviežim, súčasným jazykom.
Knihu odporúčam všetkým so záujmom o napätie, postupné odhaľovanie právd, historické pozadie, náboženský nádych – skrátka kniha si právom zaslúži označenie historický triler a 5 hviezdičiek.


Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára