CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

3. 4. 2011

Recenzia: Město z kostí - Cassandra Clare

Názov: Město z kostí (prvý diel z hexalógie Nástroje smrti) (z originálu The Mortal Instruments: City of Bones)
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľstvo: Mladá fronta, 2009

Túto knihu si môžete objednať aj v internetovom kníhkupectve Gorila na tomto mieste

Anotácia z Gorily:

Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů… Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.


RECENZIA - pozor, môže obsahovať *spoilery*:


V prvom rade sa mi nedá nevysloviť kritiku na obálku českého prekladu tejto knihy. Jaký "umelec" vytvoril takú nepopísateľnú hrôzu? V skutočnosti ma tá obálka skoro odradila od čítania, ale našťastie som sa "prekonala" a pustila som sa do tejto fantasy série, ktorá rozhodne stojí za zmienku.


Cassandra Clare je skutočne uznania hodná spisovateľka aj keď som si zo začiatku myslela opak. Podľa anotáciu som knižku pokladala za preplnenú hmýriacimi sa demónmi a tvormi z podsvetia, samozrejme tam nesmel chýbať mierne arogantný a namyslený hlavný hrdina, ktorý strhol hlavnú postavu ženského pohlavia z obyčajného sveta do sveta nadprirodzenosti a mágie. Očakávala som bezduchú neprirodzenú báchorku. V tom som sa však veľmi mýlila.


Autorka si vás už od prvých stránok k dielu pripúta. Vytvorila mnoho skvelých vyvíjajúcich sa charakterov, z ktorých si každý čitateľ niekoho obľúbi, poskytla primerané opisy prostredia, ktoré čitateľa nútia byť v centre diania, načrtla napínavé a neočakávané situácie. 


Hlavnými hrdinami v tomto románe sú Jace (ach, úžasný Jace), lovec tieňov, ktorému nechýba trocha namyslenosti, trocha prehnaného sebavedomia, vtipu i odvahy, a Clary alebo Clarissa, ktorá objavila svoj vnútorný Zrak a nechcene bola vtiahnutá do sveta násilia, bojov medzi rôznymi "rasami", zázračných rún a do sveta plného Jace (ach, nepopísateľného Jace). V tomto románe som skutočne nenašla žiadna prehnané klišé, príbeh vyznieva tak pravdivo ako sa len dá pri žánre fantasy. Rovnako v príbehu nenájdeme srdcervúce romantické scény, ale určitý druh tvrdého citu, ktorému nie je dovolené prežiť. Táto séria teda nie je založená na dvoch hrdinoch a ich vzájomnom prekonávaní prekážok, ako sme na to väčšinou zvyknutí. Toto je skutočne napínavé, akčné a dych berúce fantasy. Cassandra Clare stavila v tomto románe na akciu a nečakané prekvapenia a to sa jej rozhodne podarilo.


Napriek tomu, že stredobodom tohto románu nie je láska a romantika, v skutočnosti tu nachádzame ľúbostný trojuholník Jace-Clary-Simon. Jace a Clary som vám už predstavila, je to nádherný pár, ktorému bola hneď v prvom diele tejto trilógie hexalógie položená obrovská a nechutná prekážka, ktorú keď som sa dozvedela, mala som chuť autorku zavraždiť. :-D Nakoľko v svojich recenziách nechcem spoilerovať, ale navnadiť čitateľa na knihu, nepoviem vám o čo ide, iba že je to hnusná zvrátenosť. (Samozrejme že dúfam v to, že to nakoniec nebude pravda ;)) Simon je Clarin najlepší priateľ a ako vysvitne je do Clary už od detstva zamilovaný a ide o neopätovanú lásku. Ide teda o urazeného otravného chlapca, ktorý mi, musím sa priznať, počas celého románu neskutočne liezol na nervy. Scény, v ktorých vystupoval, a bolo ich hojne, boli na nevydržanie. Nakoniec som si naňho však musela zvyknúť, keďže sa ho nezbavíme ani v druhom dieli (len po ten som sa zatiaľ dostala). 


Na koniec sa mi nedá nepodotknúť, že sa mi tiež nepáčilo ako autorka v závere mierne premenila Jaceho silný a samostatný charakter, ako uveril falošnému človeku, ako nedôveroval Clary, aj keď určitým spôsobom to treba chápať. 


Kniha je dokonalou súhrou napätia, nadrirodzenosti a citov a preto jej samozrejme dávam 
5 hviezdičiek.

1 komentárov:

AliPeli

tuhle sérii mám hrozně moc ráda, ale ta obálka 1. knihy, vůbec nechápu, jak to mohly tahle moc zrazit

Zverejnenie komentára